{ "title": "Bebeklerde Horlama", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Bebeklerde-Horlama-56.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:15", "author": "Osman Atabey", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Horlama, alışılmışın dışında sürekli olarak horlama ve uykuda tıkanmalar olduğunda aileler endişe etmelidirler. Uyku apnesi veya üst solunum yolu direnç sendromu gibi, daha ciddi durumları yansıtabilir. Bebeklerde sürekli horlama ya da uykuda tıkanmalar (Obstrüktif uyku apnesi) bir tür uyku bozukluğudur. Bebek gözlerini kapatıp uyku moduna geçtiği zaman tam uyku moduna yani derin uykuya giremez. Bu da uyku esnasında bebeğin nefesi ara ara, kısmi ya da tamamen belirli saniyeler içinde bloke olur. Bu tıkanıklarının nedeni uyku esnasında üst solunum yolundaki bazı yapıların rahat hava geçişine müsaade etmemesinden kaynaklanır. Bebeklerde görülen bu tıkanıklıklar yetişkinlerde görülen uyku bozukluklarından biraz daha farklıdır. Bebeklerdeki durumun sebebi çok açık ve bellidir.

Bebeklerde Horlama Nedenleri, Genellikle geniz eti, bademcik yapılarının solunum yolunu tıkayacak şekilde büyümesi bebekte horlama ve gece tıkanmalarına neden olmaktadır. Ebeveynler tarafından çok önemsenmeyen ve dikkate alınmayan bu durum aslında bebeği ciddi anlamda etkilemektedir. Bebeklerin hayatla ilgili sosyal, psikolojik ve gelişim yapılarını etkileyen bu durum düzeltilmediği takdirde ileride ciddi sorunlara neden olabilir. Gelişim yapısı etkilenirken, dolaylı olarak pek çok olumsuz etkiyle beraber daha dirençsiz ve enfeksiyon kapmaya açık hale gelirler. Muayeneden sonra kararsızlık söz konusuysa, daha objektif veri sağlayabilecek araştırmalara yönelmelidir. Bu tetkiklerden en önemlisi polisomnografi (Uyku testi) dır. Uyku testi başlı başına tecrübe kazanmış kişilerin gözetimi altında yapılmalıdır. Bu tür durumlarda hastalığı iyi bilen ve bu konuda uğraşan, horlama ve tıkanıklıkların tedavisinde veya cerrahisini ile uğraşan bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Görünme Yaşı ve Olasılığı, Horlama ve tıkanma, bebeklerde en çok 1-9 yaş aralığında görülmektedir. Bu duruma bebekler arasında %6-13 oranında rastlanmaktadır. Uykuda horlama ve tıkanma ardından gece terlemeleri, nefes nefese kalma, ağzı açık uyuma, uyurken nefes darlığı, çok huzursuz uyku, yatakta dönmeler, alışılmadık pozisyonda uyumak, davranış bozuklukları gibi durumlar görülür. Ayrıca çocuğun gün boyunca alışılmışın dışında, yorgun, agresif ya da hiperaktif olmasına veya okul performansının kötü olmasına neden olabilir. Uykudan uyandıktan sonra dahi uykululuk hali devam eder. Gün boyunca uykululuk devam eder.

Bebeklerde Horlama Ne Tür Sorunlara Neden Olur, Öğrenmede zorlanma ve davranışları düzensiz hareketler, parçalanmış uyku sonucunda olabilir. Uyurgezerlik, Yatağını ıslatma, geç büyüme, hormonal ve metabolik sorunlar, okulda tembellik, çok büyük ihtimalle uyku apnesi ile ilişkilidir. Yapılan yeni çalışmalar çocuklarda uyku bozuklukları ve obezite arasında güçlü bir ilişkiyi gözler önüne sermektedir. Horlama ve tıkanma yıllar sonra çocuğun yüz, çene veya kas fonksiyonunun yapısını etkileyerek büyük oranda bozulmasına neden olur. Daha erken yaşta kalp damar hastalıkları, diyabet hastalığı gibi önemli sorunlara neden olabilmektedir. Son zamanlarda hiperaktivite bozukluğu olan bebeklerin ve çocukların önemli oranda nedeninin uyku apnesi olduğu gösterilmektedir. Uyku bozukluğu tedavi edilen bebeklerde hiperaktifliğin kaybolduğu gözlemlenmiştir.
" } ] }