{ "title": "Çocuklarda Horlama", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/cocuklarda-horlama.jpg", "date": "21.01.2024 05:38:58", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Çocuklarda Horlama, Horlama denildiğinde akla ilk olarak yetişkinler gelse de bu rahatsızlık çocuklarda da görülmektedir. Çocukların horlaması genel olarak masum sayılmasına rağmen okul başarısızlığından davranış problemlerine kadar birçok soruna sebep olabilir.

Çocuklarda Horlama Uyku Apnesinin Belirtisi Olabilir

Horlama, yumuşak damak ve çevresindeki yapıların titreşimi sonucunda meydana gelir ve uyku esnasında üst hava yolunun daraldığını gösterir. Fakat bu tıkanma sadece horlamaya yol açarak başka bir sorun meydana gelmiyorsa önemli olmadığı gibi, önemli sonuçlara yol açan uyku apnesinin bir göstergesi de olabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında tam olarak ya da kısmi hava yolu tıkanması sonucunda normal solunum ve uyku yapısında bozulma meydana gelmesidir. Tıkayıcı uyku apne sendromu, yeni doğan bozulması anlamında olmaktadır. Bu belirti ergenliğe kadar her yaş çocuk grubunda görülebilir. Fakat en faza 2-6 yaş arasında olan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluşum gösterir. Okul başarısı için kaliteli uyku sağlıklı beslenme gibi önemlidir. Uyku apne sendromu olan çocuklarda sık sık uyanmalar ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini etkilemektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar çocuklarda horlama belirtisinin okul başarısında düştüğünde ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini göstermektedir. Büyüme geriliği ve öğrenme bozukluğuna sebep olabilir. Uyku apnesi çocuklarda büyüme-gelişmenin bozulmasında, geceleri idrar kaçırmak, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi belirtilere neden olabilir. Hatta bu belirti kalp yetersizliğine kadar ulaşabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında oluşum gösteren basit horlamanın zararı olmamaktadır. Fakat çocuklar hasta olmamalarına rağmen çocuklarda horlama varsa ve geceleri nefesleri duruyorsa, uyku apnesi olduğunda bu durum ortada ciddi bir problem olduğu anlamına gelir.

Genel olarak sigara dumanına maruz kalan çocuklar risk altında olurlar ve bu çocuklarda horlama problemi meydana gelebilir. Uyku apnesi sıklığı, ailesinde apne hikayesi olan çocuklarda, evde sigara dumanına maruz kalan ve erken doğan çocuklarda daha fazla oluşum gösterir. Bademcik ve geniz eti büyüklüğünde, uyku apnesi açısından en önemli risk faktörler olmaktadır. Yapılan araştırmalarda ilkokul çağındaki çocukları kapsayan bir çalışmada, kronik horlama sıklığı %7 olarak belirti göstermiştir. Fakat her horlayan çocukta uyku apnesi görülmediği bilinmesi gereken bir durumdur. Uyku apnesi olan kişiler genellikle fazla kilolu olan kişilerdir. Fakat çocuklarda kilo normal olabilir hatta kilo almama durumu bile gözlemlenir. Özellikle de ergenlikte uyku apne sendromu obeziteye bağlı olarak da görülmektedir. Yağ dokusunun hava yolunu çevreleyen kaslarda ve yumuşak dokularda birikmesiyle ve boyundan bası, obezite olan hastalarda üst hava yolunun daralmasına neden olup apneyi oluşturur. Alerjik saman nezlesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromu fazlaca görülür. Çocuklarda uyku apnesi oluşumuyla horlamadan şüphelenilmesi gereken durumlar ise;
Eğer çocuğunuz hep ağızdan nefes alıyorsa, sürekli olarak üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, devamlı burnu akıyor, tekrarlayan orta kulak iltihabı oluyor ve sürekli olarak burun tıkanıklığı sorunları yaşıyorsa ilk olarak uyku apnesi akla gelmesi gerekir. Çocuklarda büyük geniz eti ve bademcik oluşumu varsa eğer iştahta azalmaya, yutma güçlüğüne, sık bulantı kusmalara sebep olabilir. Anne ve babaların verdiği bilgiler doğrultusunda, çocuğun detaylı kulak-burun-boğaz muayenesinin yapılması, kafa grafiklerinin çekilmesi, çocuğun uyku esnasında izlenmesi veya uyku video görüntülerinin seyredilmesi uyku apnesiyle ilgili bir fikir verebilir fakat kesin tanı için yeterli olmaz. Bu sayede çocuklarda horlama belirtisi sonuçlandırılır.
" } ] }