{ "title": "Geniz Eti Horlama", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Geniz-Eti-Horlama-13.jpg", "date": "21.01.2024 06:15:39", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Geniz Eti Horlama, vücudun savunma mekanizmalarından olan lenfoid sistemine ait bir organ olmaktadır. Geniz boşluğu ise burnun arka kısmında yer alır. Burnun bu boşluğundan geçen hava geniz boşluğuna kadar ulaşır. Genizden geçen hava aşağı doğru boğaza kadar uzanır ve oradan da gırtlağa ve nefes borusuna kadar ulaşır. Geniz eti, girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahip olmaktadır.

Geniz Eti Horlama Neden Olur?

Geniz Eti Horlama, Geniz eti sonradan oluşabildiği gibi insanın doğuştan genetik yapısından da kaynaklı bir durum olabilir. Sık sık geçirilen ateşli hastalıklar da geniz etinde tıkanmaya yol açarak horlamaya sebep olabilir. Bu nedenle geniz eti kapanması nedeni ile horlayan kişiler geceleri uyurken ağzı açık bir şekilde uyurken horlarlar. Nefes alıp vermede burundan zorlandıkları için nefesi ağız yolu ile alıp verirler. Ayrıca uyurken kaslar gevşer ve burundan hava geçiş alanları daralır. Uyurken geçen hava gevşek olan dokular içinden geçerken titreşime neden olur. Titreşim oluşturan bu durumda horlama dediğimiz bulguya sebep olur. Ayrıca aşırı kilolu olmak veya ideal kilonun üzerinde olmak da gece uyurken geniz etindeki kasların daralmasına ve horlamaya sebep olur. En bilindik horlama nedenlerinden biri de aşırı yorgunluk ve uykusuzluktur. Vücut ağır yorgunluk ve stres altında iken verdiği ilk tepkilerden biri horlamadır.

Geniz Eti Horlama Neden Olduğu Rahatsızlıklar

Geniz Eti Horlama, Geniz eti ve horlama rahatsızlığı ağrılı ve ateşli hastalıklara, orta kulak iltihabına, orta kulak sıvısına, kulakta işitme azalmasına, orta kulak rahatsızlıklarına, gelişme ve büyüme geriliğine, çene kemiği bozukluğuna ve diş yapısının bozulmasına, uyku problemlerine, iştahsızlığa ve halsizliğe, solum yollarında problem yaşamaya ve nefes darlığı hastalığına neden olmaktadır.

Geniz Eti Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Geniz Eti Horlama, genellikle burna kortizonlu sprey kullanılarak geniz eti horlama şikâyeti olan kişinin şikâyeti azaltılır. Kortizonlu spreyler hastalığı tümü ile ortadan kaldırmasa da kısmen de olsa yapılan bilimsel çalışmalar kortizonlu spreylerin geniz etinde hava geçişini rahat sağladığından horlamaya çözüm bulduğunu ve yararlı sonuç alındığını açıklamışlardır. Ancak kesin çözüm geniz etinin burundan alınmasıdır. Genel anestezi uygulanarak cerrahi müdahale ile ameliyat edilir. Herhangi bir enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalınmadığı sürece ertesi gün taburcu olunur. Ancak geniz eti horlama, cerrahi müdahale sonrası az bir ihtimalde olsa tekrarlama ihtimali vardır. Ayrıca burnun anatomik yapısının bozulması da geniz eti ve horlamaya neden olmaktadır. Ayrıca alerjik nezle de geniz eti horlamaya neden olmaktadır. Geniz eti horlama şikâyeti olan kişilerin tedavi ve endoskopik muayene sonucunda rahatsızlığın nedeni ortaya çıkarak doktor tarafından kişiye yönelik en doğru tedavi ve gerekir ise ameliyat şekli bulunup uygulanır.
" } ] }