{ "title": "Horlama Aleti", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Horlama-Aleti-95.jpg", "date": "19.01.2024 19:37:10", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Horlama Aleti, Horlama rahatsızlığı yaşayan insanların bazen burun içerisindeki beden gelişimi sırasında büyüyen geniz eti sebebiyle çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Horlayan bireyden çok yanında yatan veya aynı odayı paylaştığı bireylere verilen rahatsızlıklara dönüşmektedir. Bu nedenle horlamaya alınacak önlemler başında çağımızın yeni teknolojisiyle üretilmiş cihazlar gelmektedir.

Horlama aleti, sayesinde horlama tedavisinde hem birey için hem de çevresindeki sevdiği insanlara oldukça yarar sağlamakta ve rahatça bir uyku geçirmesine neden olmaktadır. Günümüzde geliştirilen birçok yeni cihazlar sayesinde horlama rahatsızlığına belli zamanlar aralığında kati çözümlere götüren horlama tedavisi biçimleri bulunmuştur. Bunlardan biri olan horlama önleyici alet olarak bilinen burun aparatıdır.

Horlama aleti nedir: Horlama aleti, burnun içine takılan, burun hava yolunu genişleterek, burundan alınan nefesin daha az dirençle geçmesini sağlayan ve burun tıkanıklığı probleminin geçici çözümlerde kullanılan ürünlerdir. Horlama aleti, horlama tedavisinde de cerrahi müdahale dışı geçici ve tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılabilmektedir. Horlamaya, horlama aleti ve diğer tedavi araçları tedavi amacıyla birlikte kullanılabilmektedir.

Horlama aleti nasıl kullanılır? Horlama aleti çoğunlukla burun içerisine sokularak yerleştirilir. Çoğunlukla burun kanatlarını ve burun içerisindeki en dar havayolu bölgesi olan nazal valv bölgesini rahatlatmak amacıyla kullanılır. Horlama aleti kullananlar, çoğunlukla aparat takılıyken burun tıkanıklığının oldukça azaldığını ifade etmekteler. Bununla beraber, bu aparatlar uykuda dönerlerken, yastığa veya yatağa sürterek yerinden çıkarlar. Yalnızca geçici bir rahatlama sağlayabilirler.

Başarılı bir burun cerrahi müdahale kalıcı etkisini sağlayamazlar. Horlama sesi, en çok olarak yumuşak damak titreşimi ve daha az sıklıkla diğer hava yolu bölgelerde mukozal yüzeylerin titreşiminden kaynaklanır. Burun tıkanıklığına ilave olarak ağzı açık uyumaya ve hava yolunun daha fazla kapanmasına sebep olduğu gibi; burnun havayı nemlendirme, ısıtma, arıtma, basınçlandırma gibi görevlerin yapılamamasına bağlı olarak akciğerlerden, kana karışan oksijen miktarı da azalabilmektedir. Horlama ve uyku apnesi olan bir bireyde, mevcut burun tıkanıklığının tedavi edilmesi %25'e kadar şikâyetleri azaltabilmektedir. Aparatın tek başına burun tıkanıklığının giderilmesi, daha aşağıda bulunan hava yolu bölgesinin titreşimini ortadan kaldırmaya yeterli olamayacaktır. Bunun dışında, horlama ve uyku apnesi olan bireylerin çoğu, sırtüstü uyumada daha çok hava yolu kapanacağından yan yatmak zorundadırlar. Horlama aleti, burun ucuna takılırlar ve yan yatan bireyde, tüm uyku boyunca, sabaha kadar bu aparatın burunda takılı kalması da zor bir olasılıktır. Bu aparatlar, burun kanatlarını dışa doğru açarak, valv bölgesini rahatlatmakta ve burun havayolu çapını arttırmaktadır.

Uyku apneli bireylerde burun tıkanıklığı yalnızca hastalığın daha şiddetlenmesine sebep olmaz; bununla birlikte uykuda oksijen tedavisi alan bireylerde, bu cihazların maskelerinin kullanılmasında zorluk ve hasta uyumunda azalmaya sebep olabilmektedir. Uyku apnesi olan bireylerde, burun tıkanıklığına sebep olabilen nazal septum deviasyonu, burun eti büyümesi, alerjik rinit, nazal polip, kronik sinüzit gibi farkı hastalık ve durumların medikal veya cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
" } ] }