{ "title": "Horlama Ameliyatı", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/horlama-ameliyati.jpg", "date": "23.01.2024 04:11:40", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Horlama Ameliyatı, Horlama hali veya uykuda solunum durması durumu üç nedenden olur:
Horlama ameliyatları solunum yolları kaynaklı şikâyetler nedeniyle yapılmaktadır. Bu şikâyetlere neden olan durumların hangisi olduğuna karar verebilmek için ayrıntılı bir fiziksel muayene, Kulak burun boğaz muayenesi, radyolojik tetkikler ve uyku laboratuvarı çalışmaları yapmak gerekmektedir. Bu kontrollerin arasında en faydalı olanı uyku laboratuvar çalışmalarıdır. Bu uyku laboratuvar çalışmaları için hasta bir gece boyunca uykusunda mönitöre bağlanarak izlenir. Uyku sırasında nefesini ne kadar sıklıkla, kaç saniye süre ile tuttuğu, kalp atışlarında ne gibi değişiklikler olduğu, kandaki oksijen ve karbondioksit gazlarının seviyeleri gibi belirlenen bilgiler sürekli kaydedilir.

Uyku çalışmaları sonrasında hastalığın hangi tip olduğu, solunum yolları nedeniyle bu tıkanma oluyorsa bunun hangi seviyede olduğu ve hangi ameliyatın yapılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Solunum yollarıyla ilgili horlamada tıkanıklığın yeri burunda, damakta, küçük dilde, bademciklerde, çenede olabilir. Buradaki sorunlar solunum yolundaki kitleden kaynaklanabilir. Mesela; bademcik gibi. Hastalığın ciddiyetine göre yapılan ameliyatlar iki ana gurup altında toplanır.
Horlamayı ortadan kaldırmak için ameliyatları bayıltmadan veya narkoz vererek yapılabilir. Basit işlemlerde örneğin burun etinin küçültülmesi gibi işlemlerde lokal anestezi tercih edilirken, küçük dil, bademcik ve damağa müdahale edilen ameliyatlarda genel anestezi tercih edilmektedir.

Bu ameliyatlarda hastalar en çok ameliyat sonrasında boğazında, geniz ve kulaklarında ağrı hissederler ve bu durumdan şikâyet ederler. Bu şikâyetleri gidermek için ağrı kesici kullanılır.

Horlama ameliyatları; burun kemiği eğriliği, burun eti küçültme, bademcik ve geniz eti ameliyatlarıdır.

Horlamanın tipine ve de soluk durması olayına göre hangi ameliyatın yapılacağına doktor karar verir. Yapılacak ameliyattan sonra hasta horlama rahatsızlığından kurtulur. Uyku sorunu ortadan kalkar.
" } ] }