{ "title": "Horlama İlacı", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Horlama-Ilaci-79.jpg", "date": "20.01.2024 04:06:53", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Horlama İlacı, Birçok insanın üst solunum yollarını kuşatan horlamanın en sık nedeni olarak yumuşak damak ve küçük dilin normalden daha fazla büyümesi ve sarkması durumudur. Fakat burundan ve ses tellerine kadar üst solunum yollarını daraltan burun kemiğindeki eğrilik ve dilin büyük olması gibi nedenler horlamaya sebep olabiliyor. Çocuklarda ise horlama genellikle geniz eti ve bademcik ile ilgilidir. Horlama, nefes alma sırasında havanın dar bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuları etkileyen bir uyku rahatsızlığıdır. Bu sebeple darlık arttıkça doğal olarak horlama da şiddetlenir. Yani solunum yapıldığı zaman hava boğazdan geçer ve akciğerlere ulaşır. Hava boğazda iken yumuşak olur ve hareket eden yapılar içerisinden geçer. Bu yapılar yumuşak damak, küçük dil, bademcikler ve dildir. Bu yapılar uyanıkken etraflarını saran kaslar tarafından gergin olur ve hava yolu da açıktır. Uyku esnasında kaslar daha gevşektir, fakat hava yolu yine de açık kalır. Şayet boğazdaki yapılar çok geniş veya kaslar uykuda normalden fazla gevşerse, hava yolu kısmen bloke olur.

Solunan hava da bu daralmış bölgeden geçerken boğazdaki dokular titreşir ve horlama sesinin çıkmasına sebep olur. Bu yüzden boğazı oluşturan yapılar hava pasajını bloke ettiği takdirde hava akımı durur. Bu duruma apne denilmektedir. Apne devam ettiği sürece vücuttaki oksijen miktarını düşürür. Böylece beyin uyanmayı sağlayarak kasların tekrar gerilmesini gerçekleştirir ve hava yolu açılır. Bu durumda burun tıkanıklığına sebep olan kıkırdak eğrilikleri veya burun etleri de horlamaya ve hatta apneye neden olabilir. Buna bağlı olarak horlamada önerilen ilaçların farklı mekanizmaları bulunur. Bunların bir kısmı solunumu aktive eden ilaçlardır. Bir kısmı ise uykuyu daha yüzeysel hale getiren ve horlamanın daha belirgin olduğu durumlarda ve kasların gevşediği zaman derin uykuyu kısaltan ilaçlardır. Yine lokal olarak boğazda kullanılan ve yağlanmayı sağlayarak sesi düşüren ilaçlar vardır. Ayrıca yapılan bir araştırmada maske tedavisi ile horlamayı kontrol altına alındığını kanıtlamıştır.

Horlama İlacı nelerdir?

Puranox Spreyi: Doğal içeriği sayesinde bir doz ile boğazın gerisinde olan yumuşak dokunun sarkmasını önler, boğaz arkasındaki biriken jel kıvamındaki sıvıyı eritir, yutak ödemini ve farenjit halini iyileştirir. Ayrıca uzun süreli etkili olan bu ilaç, boğaz arkasındaki dokunun nemlenmesini sağlayıp, yumuşak damağa gerginlik kazandırır. Rahat nefes almayı sağlar ve horlamayı önler.

Isıtıcı ve nemlendirici: Burun hava kanallarını açar, daha rahat ve daha çok soluma sağlar. Horlamayı önlemeye yardımcı olur. Özellikle burun yanaklarını dışa doğru açar, burun hava kanalını genişletir ve hava akışını sağlar. Kullanıldığı sürece horlama, astım, alerji ve burun eti büyümesi gibi rahatsızlıklardan dolayı sıkıntı yaşayanların kullanımında olumlu sonuçları gözlenmiştir.

Ağız cihazları: Hastalarda horlama ve uyku apnesi tedavisinde kullanılır. Genelde alt çeneyi ya da dili ön tarafta tutmayı sağlayan aparatlardır. Diğer bir tedavi ise boğazı açık tutmak için tasarlanmış olan ağız cihazları kullanılmaktadır. Özellikle çene öne doğru getirilerek boğazı açmak için tasarlanmıştır. Bu cihazlar hastalarda horlamayı ve hafif tıkayıcı olan uyku apnesini engeller.

" } ] }