{ "title": "Horlama Maskesi", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Horlama-Maskesi-49.jpg", "date": "20.01.2024 09:56:33", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "
Horlama Maskesi; Horlama, nefes alma esnasında, havanın dar bir bölümden geçerken, etrafındaki yumuşak dokuların titreşimiyle meydana gelmekte olan sestir. Darlık fazlalaştıkça, doğal olarak horlama da şiddetini arttırmaktadır. Horlamanın oluşmasına sebep olan darlık, bilinenin tersine, yalnızca burundaki bir sıkıntı ile değil, genel olarak, üst solunum yolunun dilin arka tarafında ve yutak etrafındaki bölümünün daralmasıyla alakalı bir durumdur.

Belirli bir seviyede horlama hastalığı olan ve ameliyatın yetersiz olacağı kişilerde, hava yolunun gece boyunca sürekli açık kalmasını sağlamak için CPAP adlı cihazı kullanılmalıdır. Bu cihaz havayı Uzman kişi tarafından belirlenen bir basınçla, burun maskesi aracılığıyla hava yoluna iletip, kasların gece boyunca çökmesine engel olur. Hava yolunun açık kalmasının neticesinde, oksijen düşmelerine mâni olunmuş olacaktır. Üst solunum yollarında oluşan daralmanın bu bölgedeki kas gücünün azalması ile başladığı, nefes alma sırasında oluşan negatif basınç ile hava yolu duvarlarının iç bölüme çekilmesinin kolaylaştığı ve böylece hava akımı direncinin ilerleyici bir şekilde artmasıyla, bu bölgede bir kapanma durumunun olduğu anlaşıldıktan sonra, bu daralmayı ortadan kaldırabilecek alternatif tedavi yolları araştırılmıştır. Üst solunum yollarına uygulanacak devamlı pozitif bir basıncın bu kapanmayı yok edebileceği düşüncesiyle, burna takılan bir maske yardımıyla, horlamayı engelleme düşünülmüştür. Bu düşüncenin başarılı bir şekilde uygulanması neticesinde, 1981 sneesinden itibaren CPAP maske yöntemi hastalarda kullanılmaya başlamıştır.

Horlama maskesi genellikle cihazın sessiz bir şekilde çalışması, tercih olarak da otomatik olması önerilmektedir. Bir de rampa denilen bir mevzu bulunmaktadır. Uykuya dalmadan yaklaşık olarak yarım saat önce, hafif modda çalışması, daha rahat uyumayı sağlayacaktır. Maske genellikle hortumu ve kafa bandı ile haftada bir kere yıkanarak temizlenmelidir. Yıkarken bebek şampuanı kullanılması önerilmektedir.
" } ] }