{ "title": "Horlama Nedenleri", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/horlama-nedenleri.jpg", "date": "19.01.2024 14:14:07", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Horlama nedenleri, gürültülü bir şekilde horlamak, birçok fazla miktarda bireyin kendisinin veya bir yakınının problemidir. Horlamak yalnızca uyumakta olan kişi amaçlı değil, bu şahısla beraber uyuyanlar amaçlı de yakıntı sebebidir. Horlamanın zararsız veya önemli bir sağlık meselesine dair farklı sebepleri olabilir. Erişkin bireylerin yarısı bazen horlamaktadır ve hafif, kimseyi huzursuz etmeyen horlama türleri meydana geldiği benzeri, çok gürültülü ve güzel bir uykuyu aksatan horlamalar da vardır.

Horlamanın Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Fazla kilolar: Obezite veya fazla miktarda kilolar horlamayı kötüleştirebilir nedeni ise boyundaki yağ fazlası solunum yönteminin darlaşmasına yol açar. Hatta yağ dokularıyla beraber boğaz bölümünde titreşen narin doku ölçüsü çoğaldığı amaçlı horlamalar da daha gürültülü olur.

Uyku pozisyonu: Alıştığınız uyku pozisyonu horlamanızın da sebebi olabilir. Hemen yan yatmaktansa sırt üstü yatmak boğaz adalelerinde gevşemeye ve daralmaya yol açar. Bu vaziyetin neticesi da çoğunlukla horlamadır.

Alkol: Boğaz adalelerinin horlamaya kapı aralayacak şekilde rahatlamasına bariz şeklinde yol açan başlıca etkenlerden bir tanesi de alkoldür. Alkolün gevşetici tesirini vücudunuzun çapında hissedebilirsiniz fakat şayet horlamak istemiyorsanız, bilhassa de yatmanıza uzak olmayan alkol/içki almamalısınız.

Anatomi: Ağzınızdaki doku kısımlarının tarzı horlamanızın izahı olabilir. Solunum yolu ne denli darlaşırsa o denli fazla yüksek bir horlama sesi duyulur. Mesela normalden daha uzunca ve narin bir minik dil çok gürültülü bir horlamaya neden olacaktır. Öbür fiziksel sebepler içinde şişmiş lenf bezleri veya bademcikler, horlama sebebi şekilde sayılır.

Alerjik rinit (Saman nezlesi): Toz veya polen benzeri alerjik reaksiyon vermenize yol açan bir alerjen soluduğunuz zaman, fazladan fazla miktarda gözlerde ve burunda farklı bulgulara yol açan bu hale saman nezlesi ismi verilir. Bu belirtilerin en başında da burun akması, geniz akıntısı ve sinüs irini gelmektedir. Bunların tümü de solunum yollarında tıkanıklığa ve buna bağlı olarak horlamaya kapı aralayacak belirtilerdir.

Sinüzit: Sinüs boşluklarının iltihaplanmasına sinüzit veya sinüs enfeksiyonu denir. Alerji, sıcak olmayan algınlığı veya burundaki şekil bozuklukları sinüzite sürükleyebilir. Sinüs boşluğu bakteri veya virüs sebebinden şişer ve mukoza salgısı sinüslerde birikir. İltihap sinüslerde ağrıya, basınca, önemli tıkanıklıklara ve geniz akıntısına sebep olabilir. Sinüzitin soluk almayı zorlaştırması uyku esnasında bu nedenle horlamaya neden olur.

Şekil bozuklukları: Burun eğriliği benzeri burun anormallikleri horlamaya sebep olabilir. Bu hale eklenecek fazla miktarda kilolar, sırt üstü yatmak veya alkol/içki benzeri diğer sebeplerle beraber horlamanız çok fazla miktarda daha berbat bir durum alabilir.

Uyku apnesi: Solunum yolu kasları, çenenin pozisyonu, kocaman bir dil veya kocaman bir minik dil benzeri sebeplerle boğazın tıkanması neticesi uyku apnesi yaşanabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında solunum yönteminin kısmi olarak veya tamamı ile kapanması ve nefesin durması manasına gelmektedir. Uyuyan kişi soluksuz şekilde uyanabileceği benzeri bazen de kapanmaların farkında olmayabilir.
" } ] }