{ "title": "Horlama Testi", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/Horlama-Testi-26.jpg", "date": "23.01.2024 03:39:10", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Horlama testi, Horlama ve beraberinde gelen uyku apnesinin yetişkinlerde çok daha ciddi sorunlara yol açtığı, uyku apnesi hastalığı varsa, uykuda horlamalar arasında nefes birden kesiliyorsa uzun dönem neticeleri çok kötüdür. Tedavi edilmediği sürece kalpte kalıcı ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, uzun dönemde koroner kalp hastalıklarını arttırabilir. Bireyin her gece horlama ve nefes kesilmesi varsa bu ölüme yol açabilir. Bu bireylerin mutlaka uyku testi yaptırmaları ve tedaviye başlanmaları tavsiye edilmektedir.

Horlama testi: uyku testi (Polisomnografi) bir uyku çalışmasıdır. Uyku anında yaşanan normal ve anormal hallerin tespit edilmesi ve klinik değerlendirilmesi yapılan bireyin tanısında faydalanılacak paremetrelerin kaydıdır. Polisomnografi çoğunlukla ağız ve burundan bireyin hava akışının izlenmesi, kan basıncı, kan oksijen seviyesi, EKG aktivitesi, beyin dalga hareketleri, göz hareketleri, solunum, kas ve bacaklarda hareket değişikliklerinin kaydını içerir.

Horlama testinde nelere bakılır
Horlama testinin amacı nedir?

Polisomnografi, uyku bozukluklarında teşhis ve değerlendirilmeye yardımcı olmak için uygulanmaktadır. Uyku bozuklukları toplumda orta yaşlı ve yaşlı bireylerde yaygın bir hastalıktır. Bu testlerde bireyde tıkayıcı uyku hastalığının olup olmadığı araştırılır. Bu rahatsızlık yüksek sesle horlama ve gece nefes alamama, tıkanma (Apneler) ile seyreder. Gündüzleri bireyin aşırı uykulu olma ve uyuklamasına sebep olabilir. Bu hastalığın ciddi ölümcül sonuçları sebebiyle uyku testi ile değerlendirilmesi gerekir. Polisomnografi ile değerlendirilen diğer hastalıklar narkolepsi, insanlar uyku ya da katapleksi uykuda ani saldırılar, felç ya da halüsinasyonlar gibi durumlardır. Polisomnografi genellikle bireyin uykuda kabuslar ve yatak ıslatması, konuşması, uyurgezerlik gibi uyku sırasında anormal davranışları veya hareketleri değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, gecenin ortasında meydana gelen nöbet algılamak ya da değerlendirmek için kullanılabilir. Bu durumları hasta ve ailesi bunların farkında olması pek olası değildir.

Horlama testi nasıl yapılır?

Polisomnografi hem evde hem de merkezinde yapılabilir. Merkezde yapılacak uyku testi için bireyden yatmadan yaklaşık 2 saat önce gelinmesi istenir. Normal uyku testi çoğunlukla gece boyunca yapılır. Çene, saçlı deri ve göz kapaklarınızın dış kenarında elektrotlar yerleştirilir ve tüm uyku boyunca yerinde kalması gereklidir. Uyanık gözler kapalıyken ve uyku esnasında elektrotlardan gelen sinyaller kaydedilir. Kalp hızı ve solunumu takip etmek ve kaydetmek için monitörler göğse eklenecektir. Solunumun durması ve sayısı ölçülecektir. Gece oksijenlenme miktarı, yüzeysel ve derin uyku dönemleri, uyku derinliği, horlama ve diğer pek çok parametre ölçümü yapılacaktır.

Horlama testi niçin yapılır

Uyku bozuklukları da dâhil olmak üzere, çoğunlukla, aşağıdaki şüpheli belirtiler varsa:
Polisomnografi de teşhis için yapılan, Diğer uyku bozuklukları şunlardır: REM davranış bozukluğu
Horlama testine nasıl hazırlanılır: Herhangi bir uyku ilacı alınmamalı, test öncesi alkol veya kafeinli içecekler içilmemelidir.
" } ] }