{ "title": "Uyku Apnesi", "image": "https://www.horlama.gen.tr/images/uyku-apnesi.jpg", "date": "19.01.2024 18:39:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Uyku apnesi, uykuda solunumun durmasından kaynaklanan uyku düzensizliği sorunuyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Uyku sırasında nefes alma en az 20 saniye kadar normal değerlerin altında olursa, bu uyku apnesi olarak tanımlanır. Bu durumda kanda oksijen miktarı azalmakta, karbondioksit miktarı da artmaktadır. Uyku apnesinin nedeni sindirim sisteminde meydana gelen bir sorundan kaynaklanabileceği gibi, solunum sisteminde oluşan bir tıkanıklıktan da meydana gelebilir. Bazen de her iki etken apnenin oluşma sebebi olabilir. Apneyle birlikte aşırı asabiyet, horlama, sabahları uykudan baş ağrısı ile kalkma, konsantrasyon eksikliği gibi belirtilerde görülebilir. Bu tür sorunları yaşayanlar hemen önlem almalıdır. Aksi halde kişinin ölümle karşılaşması söz konusu olabilir. Hastaların pek çoğu bu sorunu önemsemediğinden ya da bu etkileri fark etmediğinden tedavi olmazlar. Uykudan solunum durmasının defalarca tekrarlaması ya da solumun azalması çoğu zaman hasta yakınları tarafından fark edilmektedir. Uyku apnesi son derece sinsi bir rahatsızlıktır ve acilen tedavisi yapılmalıdır. Tedavinin yapılmaması halinde kalp atışlarında düzensizlik, felç ve kalp krizi gibi sorunlar yaşanabilir. Kişiler günlük yaşamlarında verimsiz, dikkatsiz olduklarından, bu durum kazalara sebebiyet verebilir ya da sosyal yaşamda sorunlar yaşanmasına yol açabilir.

Uyku apnesi kimlerde görülür?

Toplumda yaygın bir rahatsızlık olan uyku apnesi, erkeklerde, erişkin kişilerde, horlama sorunu olanlarda, kadınlarda, çocuklarda ve yaşlılarda görülebilir. Yani her yaştan, her cinsiyetten kişiyi etkisine alabilir. Fakat erkekleri biraz daha fazla etkileyebilir. Çocuklarda daha çok bademcik ve geniz eti sorunlarından kaynaklanabilir. Sigara içenlerde, alkol alanlarda, kısa boyunlu kişilerde, kilosu fazla olanlarda, kas gevşetici ve sakinleştirici ilaç alanlarda, alt çenesi gelişmemiş olanlarda uyku apnesi görülme olasılığı daha yüksek olur.

Uyku apnesi belirtileri nelerdir?

Düzensiz solunum: Apnenin en önemli belirtisi uykuda solunum duraklaması, iç çekmeler ve horlamadır. Bu solunum düzensizlikleri sağlıklı kişilerdeki horlamadan farklıdır. Normal olarak kişiler sırt üstü yatarken horlarken, uyku apnesi olanlar uykuda her pozisyonda horlar. Uykuda sürekli el, kol hareketleri yaparak, huzursuzluklarını belli ederler.

Uykuda solunum durması: Rahatsızlığı olan kişilerde uzun süreli solunum durması, en önemli belirtiler arasındadır. Bu süreç bazen dakikalarca devam edebilir. Sonuçta oksijen yetmezliği ve uyku düzensizliği problemleri yaşanır.

Gündüz aşırı uyku isteği: Geceleri uykusunu alamayan kişiler, gündüz yorgunluktan sürekli uyku halinde olurlar. Özellikle araç kullanmak zorunda olanlar için, bu durum risk oluşturur. Uyku apnesi olanlar diğerlerine göre 8 kat fazla kaza yapma riski taşırlar. Yorgunluk hissi ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkar.

Diğer belirtiler: Yukarıdaki belirtilerden başka bacaklarda şişme, idrarın koyu renkte olması, uykuda terleme, mide yanması, göğüste sıkışıklık hissi görülebilir.

Uyku apnesi tanısı, tedavisi nasıl olur?

Uyku apnesi tanısı hastalara laboratuvarda yapılan uyku çalışması adı verilen tetkikle konur. Poligrafik tetkik denilen incelemeyle hastaya kesin tanı konulabilir. Bu tetkik sırasında uykudaki parametreler kaydedilir. Uyku kalitesi, beyin aktivitesi, uyku yapısı ve uyku bozuklukları test sayesinde belirlenebilir. Uykudaki solunum hareketleri, oksijen miktarı, EKG kayıtları kalp atım ritmi ve vücut fonksiyonları değerlendirilir. Gerekiyorsa alınan sonuçlara göre, acilen tedavi programı yapılır.

Uyku apnesi neticeleri nelerdir?

Uyku apnesi olan kişilerde hiper tansiyon riski yüksektir. Uykuda solunum güçlüğüne gürültülü horlama eşlik eder. Hastaların kalp atışlarında düzensizlik, kalp büyümesi sorunu olabilir. Sıkça idrara çıkma, uykuda terleme, huzursuz uyku uyuma ile uykusuzluk sorunu görülür. Hastalar sabahları yorgun uyanır, kilo alma eğilimleri yüksek olur. Gündüzleri uyuklama sorunu yaşarlar. Davranış bozukluğu ile depresyon belirtileri ortaya çıkabilir. Bunların dışında cinsel isteksizlik, kemik erimesi, baş ağrısı, sabahları ağız kuruması görülür. Sindirim sisteminde de sorunlar yaşanır. Özellikle mide yanması, mide huzursuzluğu görülür. Ayrıca uyku apnesi olan kişiler şeker hastalığına daha fazla yatkın olur. Kalp krizi geçirme ve felç olma riskleri fazladır. Akciğer damarlarındaki basınç oranı yüksek olur. Bu nedenlerde uyku apnesinin acilen tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }