Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?
21 Temmuz 2024

Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?

Gebelikte Horlama

Gebelikte horlama oldukça normal bir durumdur. Kimse horlamanın kendisi ile bütünleşeceğini düşünmez, ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak horlama meydana gelebilir. Normal hayatta hiç horlama nedir bilmeyen kadınlar, hamilelik sürecinde bu durumla karşılaşabilirler. Anne adayları derin ve tatlı uykularında horladıkları zaman, bu durum baba adaylarının dikkatini çeker. Ancak, anne adayları genellikle horladıklarına ikna olmazlar. Özellikle de daha önce böyle bir şikâyetleri yoksa, bu durum daha da inandırıcı gelmez. Hamilelikte horlama şikâyeti yaşayan anne adaylarının, bu durumu fark ettikleri andan itibaren bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Horlamanın nedenleri tespit edilmediği sürece etkin ve doğru bir tedaviye başlanamaz.


  • Doktorunuza danışarak piyasada satılan horlama bantlarından faydalanabilirsiniz.
  • Uyuduğunuz ortamın nem dengesinin korunması önemlidir. Bunun için peteklerde su kabı bulundurun ve soğuk buhar kullanın.
  • Yüz yukarı yatıyorsanız yatış pozisyonunuzu değiştirin ve yastığınızı daha dik konuma getirin.
  • Kesinlikle alçak yastık kullanmayın.

Hamilelikte Horlama Neden Olur?

  • Horlamanın en temel sebebi burun tıkanıklığıdır. Herhangi bir nedene bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı halinde anne adayı burundan rahat nefes alamaz ve uyku anında yüz yukarı yatıyorsa tıkanıklık iyice artar. Burun tıkanıklığı gribal bir enfeksiyona bağlı olarak gelişebileceği gibi, burunda et oluşumu ya da kemik eğriliğinden de kaynaklanabilir. Ayrıca, gebelerde hormon dengesi tamamen değişir ve bu durum zamanla mukozanın şişmesi ile sonuçlanabilir.
  • Anne adayları kilo almaya en meyilli bireylerdir. Eğer normal kilonun üzerinde bir kilo artışı yaşanmışsa, bu durum nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve anne adayı horlamaya başlayabilir.
  • Bazı anne adaylarında hamilelik esnasında "hamilelik şekeri" adı verilen bir hastalık oluşabilir. Bu şeker hastalığının en belirgin belirtilerinden biri horlamadır.
  • Horlama, "uyku apnesi" adı verilen durumdan kaynaklanıyor olabilir. Uyku apnesi yaşayan anne adayı bir süre yeterli oksijeni alamaz ve bu durum bebek için tehlikeli olabilir. Bu nedenle asla ihmal edilmemelidir.

Gebelikte Horlamanın Tehlikeleri Nelerdir?

  • Gebelikte ileri boyutlarda yaşanan horlama, "preeklampsi" adı verilen sağlık sorununa neden olabilir. Bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir ve anne ile bebek sağlığını tehlikeye atan ciddi bir durumdur. Bu nedenle horlamayı ciddiye almanız önemlidir.
  • Gebelikte horlama yaşayan anne adaylarının bebeklerinde bazı gelişim gerilikleri görülebilir. Bu durumda erken doğumlar yaşanabilir.
  • Uyku apnesi gibi bir nedenle oluşan horlama sonucu bebeğin oksijen temini zorlaşabilir ve bu durum bebeğin anne karnında ölümüne sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Celvet

21 Temmuz 2024 Pazar

Hamilelikte horlama yaşayan annelerden biri olarak neden bu durumun daha önce yaşamadığım bir şey olduğunu anlamakta zorlanıyorum. Daha önce hiç horlamazken şimdi bu durumun benden kaynaklandığına nasıl inanabilirim? Eşim bu konuda beni uyarıyor ama ben gerçekten horladığımı kabul etmekte zorlanıyorum. Bu durumun neden kaynaklandığını ve nasıl önleyebileceğimi merak ediyorum. Ayrıca, horlamanın bebeğim için tehlikeli olabileceğini bilmek beni endişelendiriyor. Bu konuda tecrübesi olanlar nasıl bir yol izlediler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Celvet,

Hamilelikte horlama yaşayan birçok anne adayının ortak bir sorunu. Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen değişiklikler, horlamaya sebep olabilir. Özellikle hormonel değişiklikler ve kilo alımı, burun ve boğazdaki dokuları etkileyerek horlamaya yol açabilir. Bu durumda yalnız değilsin, çoğu kadın hamilelik sürecinde bu tür sorunlar yaşayabilir.

Horlamanın büyük bir çoğunlukla bebek için tehlikeli olmadığını belirtmek isterim. Ancak, horlamanın uyku apnesi gibi daha ciddi bir duruma işaret edebileceğini unutmamalısın. Bu tür bir durumda, doktorunla konuşup, gerekirse bir uyku uzmanına görünmen faydalı olabilir.

Horlamayı azaltmak için bazı öneriler:
1. Yan yatmaya çalış: Sırt üstü yatmak horlamayı artırabilir.
2. Başını yüksekte tut: Ekstra bir yastık kullanarak başını yüksekte tutabilirsin.
3. Nemlendirici kullan: Odandaki havanın nemli olması, burun ve boğazdaki kuruluğu azaltabilir.
4. Kilo kontrolü: Hamilelikte kilo alımı normaldir, ancak dengeli beslenmeye dikkat ederek fazla kilo almaktan kaçınmak horlamayı azaltabilir.

Bu tür önerileri uygulayarak horlamanı azaltabilirsin. Ancak en doğru bilgi ve öneriyi doktorundan alabileceğini unutma. Umarım bu bilgiler senin için faydalı olur.

Sevgiler,
Celvet

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Horlama Bandı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Horlama Bandı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?

Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?

Horlama Tedavisi Nelerdir?

Horlama Tedavisi Nelerdir?

Horlama İlacı Nelerdir?

Horlama İlacı Nelerdir?

Horlama Belirtileri ve Tedavisi

Horlama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Uyku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Uyku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı