Horlama İlacı Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Horlama İlacı Nelerdir?

Horlama İlaçları ve Tedavi Yöntemleri

Birçok insanın horlama problemi yaşamasının en sık nedeni, üst solunum yollarında yumuşak damak ve küçük dilin normalden daha fazla büyümesi ve sarkmasıdır. Bunun yanı sıra, burun kemiğindeki eğrilik ve dilin büyük olması gibi nedenler de horlamaya sebep olabilir. Çocuklarda ise horlama genellikle geniz eti ve bademcik ile ilgilidir. Horlama, nefes alma sırasında havanın dar bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuları titreştirerek çıkardığı bir uyku rahatsızlığıdır. Bu nedenle, üst solunum yollarındaki daralmalar arttıkça horlama da şiddetlenir.

Nefes alındığında, hava boğazdan geçer ve akciğerlere ulaşır. Bu süreçte hava, boğazdaki yumuşak dokuların arasından geçerken titreşimlere neden olur. Yumuşak damak, küçük dil, bademcikler ve dil gibi yapılar, uyanıkken etraflarını saran kaslar tarafından gergin tutulur ve hava yolu açık kalır. Ancak uyku sırasında kaslar gevşer ve hava yolu kısmen bloke olabilir.

Solunan hava, daralmış bölgelerden geçerken boğazdaki dokuların titreşmesine ve horlama sesinin çıkmasına neden olur. Eğer boğazdaki yapılar hava pasajını tamamen bloke ederse, hava akımı durur ve bu duruma "apne" denir. Apne devam ettiği sürece vücuttaki oksijen miktarı düşer ve beyin uyanmayı sağlayarak kasların tekrar gerilmesini ve hava yolunun açılmasını sağlar.

Burun tıkanıklığına neden olan kıkırdak eğrilikleri veya burun etleri de horlamaya ve hatta apneye yol açabilir. Bu nedenle, horlamada önerilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri farklı mekanizmalara sahiptir. Bazı ilaçlar solunumu aktive ederken, bazıları uykuyu daha yüzeysel hale getirir ve derin uykuyu kısaltır. Ayrıca, lokal olarak boğazda kullanılan ve yağlanmayı sağlayarak sesi azaltan ilaçlar da bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda, maske tedavisinin horlamayı kontrol altına aldığı kanıtlanmıştır.

Puranox Spreyi:

Puranox Spreyi, doğal içeriği sayesinde bir doz ile boğazın gerisindeki yumuşak dokunun sarkmasını önler. Boğaz arkasındaki jel kıvamındaki sıvıyı eritir, yutak ödemini ve farenjit durumunu iyileştirir. Ayrıca, uzun süreli etkisiyle boğaz arkasındaki dokunun nemlenmesini sağlar ve yumuşak damağa gerginlik kazandırır. Rahat nefes almayı sağlar ve horlamayı önler.

Isıtıcı ve Nemlendirici:

Isıtıcı ve nemlendirici cihazlar, burun hava kanallarını açarak daha rahat ve daha fazla soluma sağlar. Horlamayı önlemeye yardımcı olur. Özellikle burun yanaklarını dışa doğru açarak burun hava kanalını genişletir ve hava akışını sağlar. Kullanıldığı sürece horlama, astım, alerji ve burun eti büyümesi gibi rahatsızlıklardan dolayı sıkıntı yaşayanların kullanımında olumlu sonuçlar gözlenmiştir.

Ağız Cihazları:

Ağız cihazları, horlama ve uyku apnesi tedavisinde kullanılır. Genelde alt çeneyi veya dili öne doğru tutmayı sağlayan aparatlardır. Diğer bir tedavi yöntemi ise boğazı açık tutmak için tasarlanmış olan ağız cihazlarıdır. Özellikle çene öne doğru getirilerek boğazı açmak için tasarlanmıştır. Bu cihazlar, horlamayı ve hafif tıkayıcı olan uyku apnesini engeller.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Horlamayı önlemek için ilaç ve cihazların yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri de büyük önem taşır. Aşağıdaki öneriler horlamanın azaltılmasına yardımcı olabilir:

  • Kilo kontrolü ve sağlıklı bir diyet uygulamak
  • Sigara ve alkol tüketimini azaltmak veya tamamen bırakmak
  • Uyku pozisyonunu değiştirmek (örneğin, sırt üstü yerine yan yatmak)
  • Yeterli uyku almak ve düzenli uyku saatlerine dikkat etmek
  • Yatak odasını nemli ve temiz tutmak

Horlamanın altında yatan nedenler kişiden kişiye farklılık gösterdiği için, uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için bir uzmana danışmak önemlidir. Uzman hekim tarafından yapılan değerlendirme sonrasında en uygun tedavi yöntemi seçilerek horlamadan kaynaklanan rahatsızlıklar giderilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

fadime

02 Haziran 2024 Pazar

ya bizim evdekiler hep horluyolar uyamıyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fadime Hanım, bu gerçekten zor bir durum olabilir. Horlama, hem horlayan kişi hem de aynı evde yaşayanlar için rahatsız edici olabilir. Belki bir kulak tıkacı kullanmayı deneyebilirsiniz veya horlayan kişilere uyku pozisyonlarını değiştirmelerini önerebilirsiniz. Ayrıca, horlamanın altında yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol ettirmek için bir doktora başvurmak da iyi bir fikir olabilir. Umarım bu sorun en kısa zamanda çözülür ve rahat bir uykuya kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Ferzan

Merhaba, horlama problemi, tamamen yanlış uyku problemi ve geniz eti sorunlarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları giderebilmek için bir kulak burun boğaz uzmanına görünmenizde fayda vardır. Uyurken sesten rahatsızlık duyuyorsanız bu durumda kulak tıkacı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı

Lazerle Horlama Tedavisi

Lazerle Horlama Tedavisi

İlginizi Çekebilir

Horlama Önleyici

Horlama Önleyici

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Horlama Nedenleri

Hamilelikte Horlama Nedenleri

Bademcik Horlama Yapar mı?

Bademcik Horlama Yapar mı?

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?

Gebelikte Horlama Nasıl Engellenebilir?

Horlama Aleti Nasıl Kullanılır?

Horlama Aleti Nasıl Kullanılır?

Güncel

Burun Ameliyatı Sonrası Horlama

Burun Ameliyatı Sonrası Horlama

Güncel

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?