Horlama Nedenleri Nelerdir?
24 Haziran 2024

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama Nedenleri

Horlama, birçok kişinin veya bir yakınının yaşadığı yaygın bir sorundur. Horlama yalnızca uyuyan kişi için değil, beraber uyuyanlar için de rahatsızlık verici olabilir. Horlamanın zararsız olabileceği gibi önemli sağlık sorunlarına işaret eden çeşitli nedenleri de olabilir. Erişkin bireylerin yarısı zaman zaman horlar ve hafif, kimseyi rahatsız etmeyen horlama türleri olduğu gibi, çok gürültülü ve kaliteli uykuyu engelleyen horlamalar da vardır.

Horlamanın Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Fazla Kilolar

Obezite veya fazla kilolar horlamayı kötüleştirebilir. Çünkü boyundaki yağ fazlası, solunum yolunun daralmasına yol açar. Ayrıca yağ dokularıyla birlikte boğaz bölgesindeki titreşen narin doku miktarı arttığı için horlamalar daha gürültülü olabilir.

Uyku Pozisyonu

Alıştığınız uyku pozisyonu horlamanızın sebebi olabilir. Yan yatmak yerine sırt üstü yatmak, boğaz kaslarının gevşemesine ve daralmasına yol açar. Bu durum genellikle horlamaya neden olur.

Alkol

Boğaz kaslarının horlamaya yol açacak şekilde gevşemesine neden olan faktörlerden biri de alkoldür. Alkolün gevşetici etkisini vücudunuzun genelinde hissedebilirsiniz. Ancak horlamak istemiyorsanız özellikle yatmadan önce alkol tüketiminden kaçınmalısınız.

Anatomi

Ağzınızdaki doku özellikleri horlamanızın nedeni olabilir. Solunum yolu ne kadar daralırsa horlama sesi o kadar yüksek olur. Örneğin, normalden daha uzun ve narin bir küçük dil, çok gürültülü bir horlamaya neden olabilir. Diğer fiziksel sebepler arasında şişmiş lenf bezleri veya bademcikler de horlamaya sebep olabilir.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)

Toz veya polen gibi alerjenlere karşı reaksiyon verdiğinizde, burun ve gözlerde ortaya çıkan bulgulara saman nezlesi adı verilir. Bu belirtiler arasında burun akıntısı, geniz akıntısı ve sinüs iltihabı bulunur. Bu durumlar solunum yollarında tıkanıklığa ve dolayısıyla horlamaya yol açabilir.

Sinüzit

Sinüs boşluklarının iltihaplanmasına sinüzit veya sinüs enfeksiyonu denir. Alerji, soğuk algınlığı veya burundaki şekil bozuklukları sinüzite yol açabilir. Sinüs boşluğu bakteri veya virüs nedeniyle şişer ve mukoza salgısı sinüslerde birikir. İltihap sinüslerde ağrıya, basınca, tıkanıklıklara ve geniz akıntısına sebep olabilir. Sinüzitin soluk almayı zorlaştırması, uyku esnasında horlamaya neden olabilir.

Şekil Bozuklukları

Burun eğriliği gibi burun anormallikleri horlamaya sebep olabilir. Bu duruma ek olarak fazla kilolar, sırt üstü yatmak veya alkol tüketimi gibi diğer faktörlerle birlikte horlama daha ciddi bir sorun haline gelebilir.

Uyku Apnesi

Solunum yolu kasları, çenenin pozisyonu, büyük bir dil veya büyük bir küçük dil gibi nedenlerle boğazın tıkanması sonucu uyku apnesi yaşanabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında solunum yolunun kısmen veya tamamen kapanması ve nefesin durması anlamına gelir. Uyuyan kişi nefessiz şekilde uyanabileceği gibi bazen de tıkanmaların farkında olmayabilir.

Sonuç

Horlama, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir sorundur. Fazla kilolar, uyku pozisyonu, alkol tüketimi, anatomik yapılar, alerjik rinit, sinüzit, burun şekil bozuklukları ve uyku apnesi bu faktörler arasında sayılabilir. Horlama sorunu yaşayan kişilerin, bu faktörleri göz önünde bulundurarak yaşam tarzı değişiklikleri yapması ve gerektiğinde profesyonel yardım alması önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uyku Apne Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apne Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Horlama Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Horlama Belirtileri ve Tedavisi

Horlama İlacı Nelerdir?

Horlama İlacı Nelerdir?

Horlama Protezi Belirtileri ve Tedavisi

Horlama Protezi Belirtileri ve Tedavisi

Lazerle Horlama Tedavisi

Lazerle Horlama Tedavisi

Güncel

Aşırı Horlama Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Horlama Nedenleri Nelerdir?

Güncel

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı

Uyku Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Horlama Testinin Amacı Nedir?

Horlama Testinin Amacı Nedir?